Doskonała na upały – lemoniada z kwiatów

  • 23.08.2020, 13:25 (aktualizacja 23.08.2020, 13:31)
  • Wojciech Wieczorek
Doskonała na upały – lemoniada z kwiatów pikist
Prawidłowe nawodnienie jest niezwykle istotne dla naszej kondycji i samopoczucia, szczególnie podczas upałów, gdy jesteśmy bardziej narażeni na ubytek płynów. Średnio, dzienne zapotrzebowanie na płyny dla osoby dorosłej to 30 ml na kg masy ciała. Nie należy wliczać w to kawy ani mocnej herbaty, ponieważ nie są to napoje wręcz odwadniające.

Woda w znacznie większym stopniu  lepiej absorbuje się do naszych komórek, kiedy wzbogacimy ją dodatkami i szczyptą mikroelementów. 


Jak przygotować naszą lemoniadę, aby zachwycała wyglądem,  zawierała naturalne składniki i dobrze nawadniała? 


Świetnym dodatkiem okazują się jadalne kwiaty, część z nich znajdziemy na łące, a inne w ogrodzie.
Możemy sięgnąć po kwiaty czarnego bzu, lilak, nasturcję ogrodową,  aksamitkę, nagietek lekarski, różę, lawendę. Podczas spacerów warto rozejrzeć się za czerwoną i białą koniczyną, chabrem, lipą, rumiankiem, stokrotką.  


Z tych gatunków możliwe jest tworzenie różnorodnych kompozycji, według własnych upodobań i wyobraźni. Zachwycą kolorem i aromatem.


Zebrane główki i kwiatostany należy opłukać , następnie umieścić w dużym, szklanym naczyniu (dzbanku, słoju) i zalać przegotowaną wodą. Rośliny mogą zajmować nawet 1/3 pojemności. Całość przykrywamy lnianą bądź bawełnianą ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na 12 godzin.
Po tym czasie przecedzamy płyn przez sitko, dodajemy miód, plastry cytryny oraz szczyptę soli, aby napój zyskał dodatkowe mikroelementy. Opcjonalnie możemy dorzucić kostki lodu oraz kilka świeżych kwiatów dla efektu wizualnego. 

 

Wojciech Wieczorek

Podziel się:

Oceń:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.


Pozostałe